Українська влада заявляє про виявлені докази військових злочинів у Ізюмі, який був окупований російськими військами з квітня по вересень цього року. Серед зазначених доказів – масові поховання, люди, поховані зі зв’язаними за спиною руками, тіла дітей та тіла зі слідами тортур. В одному з десяти місць, ідентифікованих як камери тортур, невстановлений полонений надряпав на стіні слова молитви Господньої російською мовою. Володимир Путін виправдовував вторгнення в Україну тим, що, за його словами, треба було рятувати російськомовне населення від етнічних чисток. Однак досі немає жодного доказу, що до російського вторгнення представників російськомовного населення вбивали або катували. У вересні збройні сили України розпочали звільнення територій у східній частині країни.

Великобританія: «Теммі Фей» підкорює лондонську сцену

Прем’єра нового біографічного мюзиклу, що описує життя євангельської телезірки Теммі Фей Бекер, відбулася в Лондоні. Музику написав Елтон Джон, суперзірка поп-музики та гей-ікона. Бекер, яка померла в 2007 році, була популярною телеєвангелісткою, чия кар’єра стрімко завершилася після того, як її чоловік став учасником сексуального скандалу й був відправлений за ґрати за фінансові махінації. Після цього вона була ведучою свого власного телешоу, вигадала альтернативний спосіб представлення християнства на телебаченні й стала героїнею ЛГБТ-спільноти за співчуття, виявлене нею під час епідемії СНІДу. Фільм про її життя отримав премію «Оскар» у 2021 році.

Туніс: стурбованість конституцією

Християни стурбовані новою конституцією, ухваленою в липні цього року, яка наділяє президента набагато більшими повноваженнями, ніж це було раніше, а також заявляє, що країна тепер «належить до ісламської умми», тобто громади, і має працювати над досягненнями «цілей чистого ісламу». Президент Каїс Саїд раніше обіцяв прибрати посилання на іслам у своїй редакції документу. Проект нової конституції був розроблений за зачиненими дверима й згортає багато демократичних реформ, ініційованих після «арабської весни» 2011 року. Відповідно до звіту Open Doors, менше 0,2% населення Тунісу є християнами.

Image: інфографіка Christianity Today

Зімбабве: африканські методисти засуджують поділ

На засіданні групи методистських єпископів, що відбулося в Зімбабве, було ухвалено резолюцію, що засуджує американських традиціоналістів, які бажають розділити Об’єднану методистську церкву. Африканські єпископи підтримують американських консерваторів у дебатах з приводу ставлення до ЛГБТ-спільноти, але це не означає, що вони підтримують поділ. «Єдність є нашим постійним орієнтиром», – сказав Ебен Нхіватива, президент Африканського єпископського коледжу. У травні 2022 року, після відстрочення чергового з’їзду, на якому планувалося обговорити поділ, було засновано Глобальну методистську церкву. Творці нової деномінації часто говорили, що вони очікують, що африканські методисти приєднаються до них, збільшивши таким чином Глобальну методистську церкву. При цьому деякі традиціоналісти висловили сумнів щодо того, що всі африканські єпископи підтримують вищезгадану заяву про єдність.

Article continues below

Free Newsletters

More Newsletters
Ізраїль: з Техасу доставлено кілька рудих телиць

Неназвана особа з Техасу привезла чотирьом ізраїльським рабинам п’ять рудих телиць, щоб їх можна було заколоти й спалити з метою отримання попелу, необхідного для виконання ритуального очищення, описаного в Числах 9:2–3. Деякі євреї вірять, що виконання цього обряду стане черговим кроком для відновлення храму в Єрусалимі. Деякі християни впевнені, що «третій храм» підготує ґрунт до приходу Антихриста.

Індія: розслідування атак на християн

Верховний суд Індії зобов’язав Міністерство внутрішніх справ розслідувати переслідування християн у восьми штатах. Організації євангельських християн і католиків у штатах Біхар, Харьяна, Чхаттісгарх, Джаркханд, Одіша, Карнатака, Мадхья-Прадеш та Уттар-Прадеш попросили захисту в уряду. Вони стверджують, що за перші п’ять місяців 2022 року сталося 200 нападів на християн, проте чиновники кажуть, що звіти цих організацій базуються на «сирих та упереджених фактах, а також на упереджених статтях». Верховний суд зобов’язав міністерство перевірити попередні звіти поліції, стан розслідування та інформацію про проведені арешти й переслідування, якщо такі випадки мали місце.

Нова Зеландія: обмеження діяльності церков, пов’язані з пандемією, зберігаються

Верховний суд Нової Зеландії ухвалив, що обмеження, покладені на церкви у зв’язку з пандемією COVID-19, не порушують свободи віросповідання. Генеральний директор урядового агентства з охорони здоров’я розглядає релігійні збори як такі, що мають «високий рівень ризику». При цьому кількість присутніх вакцинованих учасників може становити не більше 100 осіб, а невакцинованих – не більше 25. Двадцять чотири пастори та один імам оскаржили це рішення в суді та заявили про дискримінацію й порушення новозеландського закону «Про права людини».

Article continues below
Сальвадор: євангельські християни заперечують наклеп із боку віце-президента

Євангельський альянс Сальвадору вимагає від віце-президента Фелікса Уллоа вибачень після того, як він бездоказово заявив, що 80 відсотків пасторів є членами банд. Священнослужителі критикують жорстку політику уряду, спрямовану проти банд. Уряд оголосив надзвичайний стан у зв’язку з насильством, розв’язаним бандами в березні цього року, і вже до липня було затримано понад 43000 осіб, багато з яких були заарештовані без жодного ордера й утримувалися без пред’явлення звинувачень. Багато хто з тих, хто потрапив під масові облави, як їх називають критики, виявилися просто бідними молодими людьми. Серед них – колишні члени банд, які зараз відвідують церкву. На думку експертів, боротьба з бандами є менш ефективною порівняно із побудовою довірчих демократичних інституцій.

Парагвай: меноніт висунув свою кандидатуру на пост президента

Колишній менонітський пастор, який виріс у менонітській колонії, оголосив про свою участь у президентських перегонах. Арнольдо В’єнс з 2018 року обіймає посаду міністра громадських проєктів. Він здійснював нагляд за будівництвом першої 480-кілометрової ділянки міжнародної автомагістралі, яка з’єднає Парагвай із Аргентиною, Бразилією та Чилі. Головною проблемою в президентських перегонах, скоріш за все, є корупція, про що стурбована політична партія, яку представляє В’єнс. Темою його богословської докторської дисертації була «Християнська віра та проблеми корупції в Латинській Америці».

[ This article is also available in English and русский. See all of our Ukrainian (Українська) coverage. ]