Jump directly to the Content

News&Reporting

Президент української семінарії: 400 баптистських церков більше немає

Потік біженців не вичерпується, і в країні, що страждає від війни, відчувається брак пасторів.
|
Englishрусский
Президент української семінарії: 400 баптистських церков більше немає
Image: Скотт Олсон / Getty Images
Суківська баптистська церква в Дружківці, Україна, була сильно пошкоджена під час ракетного удару в червні.

Близько 400 баптистських громад в Україні зникли в ході війни, яку Росія веде проти України, сказав президент Української баптистської теологічної семінарії (УБТС) Ярослав Пиж, який працює над тим, щоб відновити пасторське служіння в постраждалих містах.

Волонтери шести гуманітарних центрів «Небайдужі», розташованих в різних частинах України, допомагають внутрішньо переміщеним особам підготувати будинки до зими шляхом заміни даху, вікон та дверей. Але по-справжньому важким завданням для УБТС, за словами Пижа, стало відновлення пасторського служіння в тих місцях, звідки пастори змушені були виїхати.

«Відколи почалася війна, а вона триває вже шість місяців, ми втратили близько 400 баптистських церков. Тому в першу чергу нам потрібно відновити лідерську складову, оскільки якщо відновити будівлю церкви, яка не має пастора, не думаю, що з цього вийшло б щось добре», – сказав Пиж, який є випускником Південно-Західної баптистської теологічної семінарії в Форт-Верті, в інтерв'ю Baptist Press минулого тижня.

«Справжня проблема полягає не в тому, щоб відновити стіни, вікна та двері. Справжня проблема подібна до тієї, з якою зіткнувся Неємія, – говорить він, посилаючись на біблійну Книгу Неємії. – Він повинен був не лише відбудувати стіни Єрусалиму, перед ним стояло завдання відновлення ізраїльського народу, богослужінь. ...Тут, в Україні, те саме».

Багато пасторів були змушені покинути населені пункти, які постраждали від війни, сказав Пиж, і тепер там немає нікого, хто міг би сказати слова надії серед страху та безнадійності. За даними Всеукраїнської спілки церков євангельських християн-баптистів, перед війною в Україні було близько 2300 баптистських церков.

«Нашою головною проблемою в майбутньому після закінчення війни буде заповнення цього розриву в лідерстві, – сказав Пиж. – І, на жаль, чим довше триватиме війна, тим більшим буде розрив. Церква – це не будинки. Це люди, які виїжджають до США, Німеччини та багатьох інших місць. Разом із цими людьми виїжджають і пастори».

За оцінками Верховного комісара ООН у справах біженців, близько третини українців були змушені залишити своє житло. При цьому багато пасторів залишилися, і церкви відгукнулися на потреби воєнного часу, каже Пиж.

«Найгірше, що приходить до населеного пункту разом із бомбардуваннями та руйнуваннями, це страх, це безнадійність, – сказав Пиж. – І допомогти з цим, дати надію тим, хто її втратив, можуть лише пастори, церква, християни».

За його оцінками, у гуманітарних центрах «Небайдужі» зараз задіяно 150 випускників і студентів УБТС. Ці центри приносять духовне світло й сіль у населені пункти, що постраждали від війни, і, водночас, допомагають відновлювати ці населені пункти й доставляти туди необхідні товари. УБТС готує волонтерів, які займатимуться душопіклувальною роботою з внутрішньо переміщеними особами, а також із тими, хто залишився вдома.

Пожертви церков Південної баптистської конвенції допомагають фінансувати й підтримувати роботу центрів «Небайдужі», але, за словами Пижа, суми пожертв із часом значно зменшилися. Ці центри виросли з ініціатив місцевих церков, що з'явилися у взаємодії з місцевими органами влади, і зараз працюють у комунальних приміщеннях, що надаються безкоштовно.

«Ми підключилися й спробували допомогти центрам у забезпеченні ефективного виконання їхніх завдань; у принципі, ми ділилися з ними деякими ресурсами, отриманими нами від Південної баптистської конвенції. Тобто ми використовуємо ресурси, отримані від Південної баптистської конвенції, – сказав Пиж. – Замість того, щоб семінарія самостійно реалізовувала проекти з гуманітарної допомоги (як було в перші місяці війни), ми працюємо з цими центрами та допомагаємо їм.

Основна ідея центрів “Небайдужі” полягає в наданні платформи, на якій церкви могли б співпрацювати між собою та служити суспільству. Такою є основна ідея. Це не тільки реагування на потреби, що виникають у результаті військових дій, це, загалом, створення ресурсу, який матиме місцева громада тривалий час».

За словами Пижа, під час війни УБТС надає студентам освітні послуги на безоплатній основі й до кінця року планує співпрацювати з десятком таких центрів. Інфляція в Україні зараз перебуває на рівні 30%, але, незважаючи на це, УБТС скасувала оплату за навчання та займається пошуком коштів для забезпечення освітнього процесу.

Пиж, який є одним із пасторів-засновників церкви «Подорож» у Львові, закликає церкви Південної конвенції продовжувати молитися за чудо миру та перемоги, молитися, зокрема, про відновлення пасторського служіння, продовжувати жертвувати на гуманітарну допомогу в Україні, а також розглянути питання заснування стипендій для підтримки студентів УБТС під час війни

«”Send Relief” надсилає нам пожертвування, які ми використовуємо для роботи центрів “Небайдужі”, - говорить Пиж. – Але загалом пожертвування значно скоротилися порівняно з тим, що було три місяці тому. Люди просто втомилися від війни, і я бачу значне скорочення пожертвувань».

В одному з останніх відео Пиж сказав, що надія є. «Той самий Бог, який був вірним у минулому, буде вірним і в майбутньому. Тому серед боротьби, через яку ми проходимо сьогодні, ми дивимось у майбутнє з великою надією, знаючи, що Бог допомагає нам через вас, – каже він на відео. – Ми дякуємо вам за вашу допомогу».

[ This article is also available in English and русский. See all of our Ukrainian (Українська) coverage. ]

March
Support Our Work

Subscribe to CT for less than $4.25/month

Read These Next

close