Jump directly to the Content

News&Reporting

Сотні російських пасторів виступають проти війни в Україні

Українські євангельські християни вимагають, щоб у Росії було більше Бонхефферів, а російські євангельські християни дискутують про те, чи може публічний протест за часів Путіна бути кориснішим, ніж молитва.
|
EnglishespañolPortuguêsFrançais简体中文한국어繁體中文русский
Сотні російських пасторів виступають проти війни в Україні
Image: Автор / AFP / Getty Images
Жінка тримає плакат «Зупиніть війну» у центрі Москви під час акції протесту проти вторгнення Росії до України, 3 березня 2022 року.

Українські євангельські християни зараз переживають важкі часи.

Вони виснажені тижнем війни, і вони почули численні молитви про мир від своїх російських колег. Але вони не почули від них засудження.

«Ваші спілки вітали Путіна, дякували за свободу вірити, – сказав Тарас Дятлик, регіональний директор Overseas Council у Східній Європі та Середній Азії. – Настав час скористатися цією свободою».

Київ, Харків, Херсон та інші міста постраждали від ракетних ударів, ООН повідомляє про загибель понад 200 мирних жителів. Державна служба України з надзвичайних ситуацій повідомляє про понад 2000 загиблих. Військові втрати заперечуються, і обидві країни заявляють про тисячі загиблих у протилежної сторони.

Але замість того, щоб зосередитись на цифрах, Дятлик, який координує регіональну мережу з кількох десятків протестантських семінарій, звернувся до Біблії.

«Згадайте Мордехая та Естер, – писав він 1 березня у відкритому листі. – Не уподібнюйтеся Йосафату, який вступив у союз із Ахавом, промовчав, коли Бог звернувся через пророка Михея».

Дятлик звинуватив своїх російських колег у тому, що вони піддалися національній риториці – спочатку у 2014 році, коли сили, що підтримуються Росією, вторглися у східний регіон Донбасу, а тепер і сьогодні. Але він не лише «просить на колінах», користуючись своєю репутацією у голів російських євангельських союзів, а й визнає при цьому їхню складну реальність.

«Ти боїшся в'язниці, – сказав він. – Але будьте вірними не Путіну. Будьте вірними Тілу Христовому».

Російська влада почала вживати суворих заходів до тих росіян, які «військову операцію» називають «війною». Нещодавно прийняті поправки до російського карного кодексу встановлюють тюремне ув’язнення строком на 15 років за «фейкові» новини про насилля в Україні.

За дискредитацію збройних сил тепер можна отримати 3 роки ув’язнення, за заклики до антивоєнних протестів – 5 років. В залежності від тяжкості дій, християнам та іншим громадянам Росії загрожують штрафи й примусові роботи.

Розчарований не лише Дятлик. Однак, замість того, щоб спиратися на Писання, його колега Валерій Антонюк звернувся до історії.

Де ваші Бонхеффери, де ваші Барти? – запитує голова Всеукраїнської спілки церков євангельських християн-баптистів. – Ваше мовчання зараз – це кров та сльози українських дітей, матерів і солдатів на ваших руках».

Павло Кузнєцов, тим часом, просто хоче, щоб використовувалося правильне слово, буде ухвалено закон чи ні.

«Зараз багато віруючих у Росії моляться про «ситуацію» в Україні. …Ситуація в Україні називається… ВІЙНА, – написав у Facebook пастор церкви «Слово життя» в Боярці, що за 25 км на південний захід від Києва. – І коли ви знову молитиметеся, скажіть Богу, що це війна і нас тут убивають».

Повідомляється, що на момент публікації це повідомлення отримали понад 300 російських євангельських християн.

«Сьогодні настав момент, коли кожен із нас має називати речі своїми іменами. Поки що ми ще маємо шанс уникнути покарання згори і не допустити краху своєї країни, – йдеться у відкритому листі, підписаному групою російських пасторів та іншими протестантськими лідерами. – Ми закликаємо владу нашої країни до припинення цього безглуздого кровопролиття!»

Їхнє послання також було біблійним.

У ньому міститься цитата з Єремії 18:7–8 про те, що народ, який відвернеться від своїх злих шляхів, буде помилуваний, а також згадується Каїн, який чинить гріх братовбивства проти свого брата Авеля.

Лист закликає народ наслідувати слова Ісуса: «Сховай свого меча в його місце, бо всі, хто візьме меча, від меча і загинуть» (Мт. 26:52).

Дятлик сприйняв цю заяву з великою радістю, але також із гарячою молитвою.

«Вони буквально ризикують своїм життям, – сказав він. – Але вони показують свою любов до Господа та Його Тіла – ми єдині у Дусі».

Цей відкритий лист розміщено на сайті видавництва «Мірт», невеликого євангельського видавництва в Санкт-Петербурзі, і підписано в основному російськими баптистами та п'ятидесятниками, пов'язаними з церквами чи семінаріями в Москві, Санкт-Петербурзі та більш ніж 40 інших містах.

[Примітка редактора. Петицію було закрито після того, як протягом двох днів вона набрала 400 підписів.]

«Це надзвичайно сміливий крок порівняно зі звичайною боязкістю євангельських християн за часів Путіна, – сказав Марк Елліотт, почесний редактор журналу East-West Church Report, який уже протягом 29 років роз'яснює євразійське християнство християнам на Заході. – Я вражений і натхненний тим, що ці сміливі люди захищають Україну. Вони постраждають за це, якщо Путіна не скинуть із престолу. Господи, помилуй!"

«Цей лист – нетипова реакція російських протестантів. Їхньою основною позицією протягом десятиліть було триматися подалі від політики, – сказав Андрій Ширін, уродженець Росії, професор баптистської семінарії у Віргінії. – Радянська влада регулярно звинувачувала їх у антиурядовій діяльності. У відповідь вони казали, що вони є віруючими, а не політиками».

«Багато російських протестантів дотримуються цієї позиції і в нинішньому конфлікті, – сказав він. – Але дехто хоче більшої суспільної залученості, і трагедія, що має місце в Україні, зачепила їх за живе».

Однак один із підписантів виступив проти очікувань того, що всі російські християни повинні чинити так само.

Олексій Маркевич, один із дев'яти російських протестантів, які офіційно підписали листа до його публічного поширення, сказав, що не всі мають бути Бонхефферами.

«У церкви перше покликання це сповіщення Слова Божого… [і] це сповіщення відбувається по-різному: пастори проповідують, богослови пишуть, благодійники роздають хліб, люди плачуть із тими, хто плаче, активісти виходять на площу, – сказав він. – Важливо кожному з нас бачити своє покликання і чесно його виконувати перед Богом через служіння Йому та людям».

Більше того, Бонхеффер та інші відомі діячі, які боролися зі злом, є зразками вірності, але не відповідають тим вимогам, які сьогодні висувають українці до росіян.

«Їхні приклади важливі й актуальні для нас, – сказав Маркевич. – Але [вони не виходили] на пікети, і [Бонхеффер] не вів жодної громадської діяльності».

На його думку, такими діями буде важко досягти результатів. Євангельські християни в Росії не мають політичного впливу, щоб зупинити війну, навіть якщо вони пишуть листи чи виходять на міські площі. Дехто все ще намагатиметься так чинити, як, за словами Маркевича, він і сам це робив з 2014 року. Але справжня сила в іншому.

«Війну може зупинити Бог, – сказав він. – Тому ми до Нього й кличемо».

Хоча і з меншим ризиком, але все ж таки зі значними церковними втратами, деякі пов'язані з Москвою православні священики в Україні закликають своїх місцевих єпископів зректися патріарха Кирила з Російської Православної Церкви (РПЦ).

«Це безпрецедентна… болісна трагедія, що розгорілася внаслідок злісної змови та зловмисної бездіяльності людини, яку ми не можемо визнати нашим патріархом, – заявили у спільній заяві 10 священиків Черкаської єпархії Української Православної Церкви (УПЦ), розташованої за 200 км на південь від Києва. – Вимагаємо розриву всіх відносин з Російською Православною Церквою та відновлення євхаристичного спілкування з Вселенським патріархом».

У 2019 році вселенський патріарх Православної церкви Варфоломій I, резиденція якого знаходиться в Стамбулі, визнав національну незалежність Православної церкви України (ПЦУ). Разом з тим багато парафій в Україні відкинули це і вважали за краще залишитися у складі Української православної церкви (УПЦ), яка є частиною РПЦ, що склалося історично. (Докладні дані про церкви ПЦУ та УПЦ в Україні визначити складно.)

Але тепер, після бомбардувань України російськими військами, десять священиків звернулися з листом до митрополита Онуфрія, голови УПЦ, і зажадали, щоб їхній місцевий предстоятель розірвав стосунки з Кирилом.

Цей лист також був заснований на Біблії і посилався на Естер і Приповісті 24, які зобов'язують віруючого не вдавати, ніби нічого не відбувається, а рятувати тих, кому загрожує смерть.

«Ми знайдемо в собі сили стояти не з малодушними людьми, – говорили вони, – а з Христом, який є наш істинний пастир, отець і захисник, якому честь і слава на віки віків. Амінь».

За ними пішли священики УПЦ зі Львова, і Львівська єпархія стала першою, яка одностайно закликала до розриву з Москвою.

«Сьогодні маски знято. Усім очевидно, що за словами про братерську любов і створення єдиного духовного простору «руського міра» стояло людське бажання поховати та ігнорувати вільний та боголюбний український народ», – заявили вони у своїй заяві, в якій Путін порівнюється з біблійним Каїном. – Знаходження у молитовній та євхаристичній єдності з Московським Патріархатом… виставляє віруючих УПЦ ворожими колабораціоністами та зрадниками».

Світ бачить схожу реальність.

Генеральна Асамблея ООН проголосувала 141 голосом проти 5 при 35 тих, хто утримався, за те, щоб засудити Росію та закликати до припинення бойових дій. Тільки Білорусь, Сирія, Північна Корея та Еритрея приєдналися до Росії, яка проголосувала проти цього.

В російській онлайн-газеті «Взгляд» наводяться слова Сергія Ряховського, голови Російського союзу християн віри євангельської, одного з двох найбільших п'ятидесятницьких об'єднань, у якій він молиться, щоб «російська військова операція» (це термін, якому віддає перевагу Путін) завершилася до Пасхи 24 квітня, а також згадав, що Іван Хреститель виправдовував солдатів.

«Будь-який християнин будь-якої конфесії проти насильства, – начебто сказав Раховський згідно зі статтею у газеті «Взгляд». – Але водночас я розумію, що мир досягається різними методами, зокрема й силовими, як у цій ситуації».

Згодом Ряховський в Інстаграмі спростував це інтерв’ю як фейкове. «Шановні брати й сестри, якщо в майбутньому ви побачите в газетах мої висловлювання щодо України, знайте, що вони фейкові», – заявив він у своїй публікації в п’ятницю.

Тим не менш, багато аналітиків пророкують затяжний конфлікт.

«Швидше за все, окупанти лише нарощуватимуть свої зусилля, прагнучи знищити нашу країну та життя, – сказав Роман Соловій, директор Східноєвропейського інституту теології у Львові. – Тому ми не можемо здатися. … Серед хаосу, болю та смерті ми маємо залишатися Божими інструментами втіхи, допомоги й надії».

І щось із цього прийшло з Росії, незважаючи навіть на те, що її уряд вжив заходів щодо цензури своїх ЗМІ. Нещодавно були закриті ліберальні новинні агенції «Дождь» та «Эхо Москвы». Але деякі євангельські лідери продовжують говорити.

«Ніякі політичні інтереси та цілі не можуть виправдати смерть безневинних людей, – йдеться у відкритому листі. – Війна руйнує не лише Україну, а й Росію – її людей, її економіку, її моральність, її майбутнє».

Ця стаття оновлюватиметься.

[ This article is also available in English español Português Français 简体中文 한국어 繁體中文, and русский. See all of our Ukrainian (Українська) coverage. ]

April
Support Our Work

Subscribe to CT for less than $4.25/month

Read These Next

close