Jump directly to the Content

News&Reporting

Російські військові пошкодили в Україні 500 храмів та інших релігійних об'єктів

Кожна третя зруйнована або пограбована будівля, за даними Інституту релігійної свободи, належить євангельським християнам, яких росіяни звинувачують у тому, що вони є «американськими шпигунами».
|
Englishespañolрусский
Російські військові пошкодили в Україні 500 храмів та інших релігійних об'єктів
Image: Сергій Михальчук / Global Images Ukraine / Getty Images
Купол, що впав із церкви Пресвятої Богородиці «Всіх скорботних радість», зруйнованої російською авіабомбою минулої весни. 18 січня 2023 р., с. Богородичне, Україна.

Російські військові непропорційно часто нападають на євангельських християн. Всього з початку вторгнення, яке триває вже майже рік, вони «зруйнували, пошкодили чи пограбували» в Україні щонайменше 494 релігійні будівлі, богословські установи та святині, йдеться у звіті Інституту релігійної свободи (ІРС), м. Київ.

Свій останній звіт ця незалежна дослідницька установа представила цього тижня на третьому міжнародному саміті релігійної свободи у Вашингтоні.

ІРС збирає доказову базу російських військових злочинів проти українських релігійних громад. Руйнування релігійних об'єктів часто відбувається навмисно й у поєднанні з нападом на рядових віруючих і пасторів, каже виконавчий директор інституту Максим Васін.

Російські солдати постійно погрожують знищити євангельських християн в Україні, називаючи їх «американськими шпигунами», «сектантами» та «ворогами російських православних людей», каже Валентин Синій, ректор Таврійського християнського інституту, будівля якого входить до числа зруйнованих об'єктів, що належать євангельським християнам.

За словами Валентина Синього, російські військові захопили будівлю інституту й перетворили її на свій штаб. Пізніше вони пограбували будівлю, зруйнували її та кинули.

«Один російський офіцер сказав співробітниці нашого інституту, що “таких як ви євангельських віруючих потрібно повністю знищити … але просто розстріляти – це для вас занадто легко. Вас треба закопувати живцем”», – цитуються у звіті ІРС слова Валентина Синього. На відео, показаному під час панельної дискусії, він каже: «Під час телефонної розмови одній із наших співробітниць сказали, що “ми [росіяни] будемо закопувати таких як ви сектантів[-баптистів]”».

У звіті ІРС йдеться, що «масштаб руйнувань молитовних будинків євангельських християн є величезним». Згідно зі звітом, кількість зруйнованих об'єктів, що належать євангельським християнам, становить не менше 170, у тому числі це 75 п'ятидесятницьких церков, 49 баптистських церков та 22 «інші» євангельські церкви. Це більше третини від загальної кількості зруйнованих будівель, хоча євангельські християни становлять менше 5 % від загальної кількості населення України.

Щодо православних, що становлять близько 80 % населення, щонайменше 143 зруйновані церковні будівлі належать Українській православній церкві (УПЦ), яка має давні зв'язки з Московським патріархатом Російської православної церкви (РПЦ), а 34 – нещодавно організованій та меншій за чисельністю незалежній Православній церкві України (ПЦУ). (За даними самої УПЦ від артилерійських обстрілів постраждало 300 храмів, з них 75 було «зруйновано».)

Розподіл по областях релігійних об'єктів, що постраждали від артилерійських обстрілів або пограбувань із боку російських військових згідно з останнім звітом Інституту релігійної свободи, м. Київ.
Image: Інститут релігійної свободи

Розподіл по областях релігійних об'єктів, що постраждали від артилерійських обстрілів або пограбувань із боку російських військових згідно з останнім звітом Інституту релігійної свободи, м. Київ.

В ІРС також нарахували 94 зруйновані релігійні об'єкти, що належать Свідкам Єгови, 29 – католиками, 12 – євреям, 8 – мусульманам та 4 – мормонам. Інститут невдовзі очікує збільшення інтенсивності руйнувань у східній та південній частині країни, оскільки звірства російських військових там продовжуються.

Звіт ІРС зафіксував цілеспрямовані артилерійські та ракетні обстріли, вандалізм та розграбування релігійних будівель, а також тортури та вбивства релігійних лідерів та віруючих різних віросповідань. У багатьох випадках члени церков, будівлі яких були зруйновані, виявили також, що російські військові спалили всі Біблії, книги та брошури українською мовою.

Максим Васін заявив, що російська влада часто переслідує священнослужителів і звичайних віруючих за те, що вони розмовляють українською, виявляють українську ідентичність або належать до будь-якої деномінації, крім Московського патріархату. Він сподівається, що зібрані інститутом докази сприятимуть тому, що міжнародні органи, такі як Міжнародний кримінальний суд, проведуть розслідування та висунуть відповідні звинувачення російській владі в скоєнні не лише військових злочинів під час нападів на релігійні об'єкти, а й військових злочинів проти людства, а також звинувачення в геноциді.

«Якщо розглядати російські військові злочини в Україні у своїй сукупності, то вони можуть говорити про існування наміру вчинення геноциду українського народу, що є особливим злочином згідно з міжнародним гуманітарним законодавством», – сказав Васін.

Розподіл по деномінаціям релігійних об'єктів, які постраждали від артилерійських обстрілів або пограбувань із боку російських військових згідно з останнім звітом Інституту релігійної свободи, м. Київ.
Image: Інститут релігійної свободи

Розподіл по деномінаціям релігійних об'єктів, які постраждали від артилерійських обстрілів або пограбувань із боку російських військових згідно з останнім звітом Інституту релігійної свободи, м. Київ.

У звіті ІРС йдеться, що приклади масових руйнувань у Бучі, Ірпені, Маріуполі, Харкові показують, що Росія швидше зітре з лиця землі цілі міста й зруйнує українську історичну та духовну спадщину, ніж поважатиме право українського народу на самовизначення та суверенітет. Також звіт рекомендує, щоб США та інші країни створили міжнародний орган, який провів би незалежне розслідування військових злочинів, скоєних в Україні, а також вимагав доступу до окупованих Росією українських територій, у тому числі до Криму, з метою моніторингу дотримання там прав людини та свободи віросповідання.

Дмитро Бодю, пастор церкви «Слово життя» в Мелітополі, окупованому Росією з березня 2022 року, розповів учасникам саміту про те, як він пережив російський полон. Російські військові захопили будівлю церкви, його кинули у в'язницю й сказали, що скоро вб'ють. У звіті йдеться про те, що Бодю зміг врятуватися з в'язниці, але для місцевих євангельських віруючих загроза смерті все ще існує. Він також повідомив про те, що двоє священиків Української греко-католицької церкви вже три місяці перебувають у в'язниці й зазнають там тортур.

У звіті ІРС також розповідається про те, як російські військові викрадали українських пасторів та намагалися видати їх за американських шпигунів та пропагандистів. У період із 24 лютого по 15 липня 2022 року інститут зафіксував 20 випадків незаконного ув'язнення українських релігійних лідерів, які супроводжувалися спробами зґвалтування, інсценуванням страти, позбавленням води, їжі й доступу до туалету, а також погрозами насильства стосовно членів сімей затриманих.

Наприкінці минулого року Україна почала нарощувати зусилля щодо повернення під свій контроль Мелітополя, що є для Росії важливою ланкою, яка сполучає її з Кримом. Очікується, що спроба відкинути російські війська з Південної України стане наступним суттєвим етапом війни. Ця спроба значною мірою залежить від звільнення цього південно-східного міста, в якому до війни проживало 150000 осіб.

Максим Васін, виконавчий директор Інституту релігійної свободи, м. Київ, виступає на Міжнародному саміті релігійної свободи 2023 року у Вашингтоні.
Image: Інститут релігійної свободи

Максим Васін, виконавчий директор Інституту релігійної свободи, м. Київ, виступає на Міжнародному саміті релігійної свободи 2023 року у Вашингтоні.

Під час окремої панельної дискусії, присвяченій Україні, перший заступник голови Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів Ігор Бандура та протоієрей Православної церкви України та викладач Андрій Дудченко закликали до продовження військової підтримки України. Учасники панельної дискусії зазначили, що там, де Росія контролює українську територію, усі релігійні організації або переходять під контроль лояльних до Москви організацій, або розформовуються чи знищуються.

Через те, що УПЦ підтримує російське вторгнення та співпрацює з російським урядом, уряд України робить спроби обмежити діяльність православних церков, пов'язаних із Московським патріархатом, сказала модераторка дискусії Лорен Гомер, президентка компанії Law & Liberty International.

У грудні минулого року Президент України Володимир Зеленський підтримав відповідний законопроект і закликав членів парламенту «унеможливити роботу в Україні для релігійних організацій, пов'язаних із центрами впливу, розташованими в Російській Федерації». Якщо закон буде ухвалено, він зупинить діяльність УПЦ.

У травні минулого року УПЦ зробила кроки, спрямовані на дистанціювання від Московського патріархату, у тому числі, церква розглядає можливість виробництва в Україні мира для використання в богослужіннях замість мира, що постачається з Москви. Незважаючи на це, цього тижня українські офіційні особи дійшли висновку, що УПЦ не є достатньо автономною (не подала запит про автокефалію подібно до ПЦУ), щоб уникнути санкцій.

Після появи вищезгаданого законопроекту Зеленського СБУ провела обшуки в 350 будівлях УПЦ, зокрема, в Києво-Печерській Лаврі, об'єкті культурної спадщини ЮНЕСКО 11 століття, відомої також як Печерний монастир, яку як Україна, так і Росія вважають своєю духовною спадщиною.

Заступник голови ради безпеки РФ та радник президента Володимира Путіна Дмитро Медведєв відреагував на пропозицію Зеленського, назвавши влади України у своїй заяві в Telegram «ворогами Христа та православної віри».

Тим часом євангельські християни України сподіваються на мир та свободу віросповідання для релігійних меншин, задекларовану в Конституції України.

«Люди там [у Мелітополі] морально спустошені, – сказав Бодю у своєму свідоцтві, яке він записав у Польщі після того, як переїхав туди зі своєю родиною. – Ми чекаємо, коли українська армія забере ці землі назад, і ми зможемо отримати назад церковні будівлі й повернутися до свого служіння. І ми про це молимося».

[ This article is also available in English español, and русский. See all of our Ukrainian (Українська) coverage. ]

April
Support Our Work

Subscribe to CT for less than $4.25/month

Read These Next

close