Jump directly to the Content

News&Reporting

11 місіонерів YWAM загинули, 8 були травмовані в ДТП в Танзанії

Дарлін Каннінгем: «Ми не бачили трагедії такого масштабу за всю [нашу] історію… смерть [лідерів] створює в організації величезний вакуум».
EnglishPortuguêsFrançaisIndonesianрусский
11 місіонерів YWAM загинули, 8 були травмовані в ДТП в Танзанії
Image: кадр із відео / Wasafi Media / YouTube / RNS
ДТП за участю чотирьох транспортних засобів сталася в передмісті Нгарамтоні в Аруші на півночі Танзанії 24 лютого 2024 року.

Минуло кілька днів після автобусної аварії в Танзанії, у якій загинуло 11 місіонерів Youth With a Mission («Молодь, яка має місію», YWAM). Керівники організації «спустошені», але намагаються згуртуватися в молитві й пошуку фінансування для організації медичної евакуації, репатріації та похоронів. Як очікується, потрібна сума сягатиме сотень тисяч доларів.

Християнські місіонери, семеро з яких були з інших країн, у тому числі один із США, загинули в районі Нгарамтоні поблизу міста Аруша на півночі цієї східноафриканської країни.

Влада повідомляє, що будівельна вантажівка врізалася в один із двох мікроавтобусів, у яких перебували місіонери. Учасники курсу «Виконавчі магістри з лідерства» поверталися з екскурсії на землі масаї, коли у вантажівки відмовили гальма, і вона врізалася в автобус.

«Ми не бачили трагедії такого масштабу за всю історію YWAM, і ми всі спустошені», – заявила співзасновниця YWAM Дарлін Каннінгем у листі від 26 лютого. Вона написала:

Люди, які керували програмою навчання виконавчих магістрів, були ключовими лідерами YWAM у регіоні. Дехто з них керував успішними представництвами YWAM; інші були лідерами в галузі освіти та інших сферах; хтось ніс служіння в місцях з обмеженим доступом, куди ніхто інший не наважувався потрапити, і всі вони дивовижним чином бачили Божу руку у своєму служінні. Студенти, залучені до програми, були людьми такого ж калібру – вони були місіонерами-першопрохідцями YWAM, які все своє життя присвятили служінню. Тому їхня смерть створює величезний вакуум у цій частині світу для YWAM як місіонерського руху.

У середу (28 лютого) члени YWAM у регіоні провели молитовні й прощальні зібрання на спомин про своїх покійних колег.

«Настрій дуже сумний, – сказав Службі релігійних новин по телефону з Аруші Бернард Оджіва, офіційний представник YWAM у Танзанії. – Ми почали ховати місцевих членів. Ми також думаємо, як відправити тіла іноземних членів додому. Поки що тіла знаходяться в морзі».

Джерела в поліції Аруші повідомили, що сім іноземних громадян були з Кенії, Того, Мадагаскару, Буркіна-Фасо, ПАР, Нігерії та США.

YWAM не повідомляє повні імена загиблих місіонерів, оскільки багато з них працювали в нехристиянських країнах із ризиком для безпеки. «Усі загиблі були керівниками проектів, навчальних центрів і служінь, – йдеться в повідомленні на сайті організації. – Це серйозний удар для нашої роботи, особливо на африканському континенті, Близькому Сході та в Європі».

У результаті аварії за участю чотирьох транспортних засобів загинуло 25 осіб, 11 із яких були членами YWAM, і отримала поранення 21 особа, у тому числі вісім членів цієї місіонерської організації. Серед загиблих був кенієць Джон Муколве, керівник бази станції Аруша.

«Муколве був моїм другом більше 30 років. Його смерть дуже засмутила мене», – сказала Карін Кеа, адміністратор бази YWAM у районі річки Аті в Кенії.

Абель Сібо, член місії з Бурунді, опублікував у Facebook відео, на якому місіонери YWAM співають гімн «Це день, який створив Господь», зазначивши, що група якраз співала, коли сталася аварія.

За словами офіційних осіб, члени місії з усього світу прибули до регіону з метою надання моральної, пастирської та консультаційної допомоги.

«Наші брати й сестри в Танзанії мають зараз так багато турбот, – написала Каннінгем у своєму листі до родини YWAM. – Ті, хто вижив у аварії та першими прибув на місце події, щоб надати допомогу, переживають глибокий та тривалий травматичний досвід. Практичні завдання, які потрібно виконати тим працівникам бази, які пережили цю трагедію, величезні, не кажучи вже про їхнє власне горе».

YWAM було засновано Лореном і Дарлін Каннінгемами в 1960 році з метою відправки молодих волонтерів різних конфесій на служіння в короткострокові євангелізаційні поїздки. Зараз група має близько 2000 представництв по всьому світу й місіонерів із 200 країн.

YWAM з’явилася в Аруші у 2000 році й відтоді відкрила в регіоні три повністю укомплектовані представництва. Освітні програми організації включають, серед іншого, уроки з християнського учнівства, шиття, комп’ютерної грамотності та англійської мови.

«У ці дні по всьому світу плачуть як окремі люди та сім’ї, так і члени YWAM із різних країн. Я розбита цією новиною, оскільки особисто знала й любила багатьох із загиблих», – написала Каннінгем. Вона запропонувала шукати втіху в таких трьох біблійних віршах:

  • Пам’ятайте, незважаючи ні на що, про те, що Бог справедливий і добрий на всіх своїх дорогах (Пс. 144:17).
  • Нагадуйте собі Йова 42:2. Йов втратив усе, але відповів Богові: «Я знаю, що можеш Ти все, і не спиняється задум у Тебе!» Тримаймося цього слова!
  • Нагадуйте собі Ісаї 41:10: Не бійся, з тобою бо Я; і не озирайсь, бо Я Бог твій! Зміцню Я тебе, і тобі поможу, і правицею правди Своєї тебе Я підтримаю.

Президент Танзанії Самія Сулуху Хассан висловив свої співчуття та закликав посилити перевірку стану транспортних засобів і дотримання правил дорожнього руху, щоб запобігти подальшим жертвам.

«Такі аварії забирають життя наших близьких, трудящих країни й членів родин. Я постійно закликаю всіх дотримуватися правил дорожнього руху під час користування транспортними засобами, – написав Сулуху в X (раніше Twitter). – Я висловлюю свої співчуття родинам та друзям, які втратили своїх близьких. Нехай Всевишній Бог упокоїть їх! Амінь!»

«Мені подобається думка по те, що Лорен біля воріт раю вітає цих одинадцятьох улюблених членів YWAM! – написала Дарлін Каннінгем. – Наші серця радіють, знаючи, що вони радіють у присутності Ісуса, і в той же час ми плачемо через те, що вони більше не є присутніми серед нас».

За участю кореспондентів Christianity Today.

[ This article is also available in English Português Français Indonesian, and русский. See all of our Ukrainian (Українська) coverage. ]

April
Support Our Work

Subscribe to CT for less than $4.25/month

Read These Next

close