Найвідоміше зображення Трійці, ікону, написану Андрієм Рубльовим у 1400-х роках, було вилучено з музею та встановлено в православному храмі за особистим наказом президента Володимира Путіна, який прагне забезпечити собі релігійну підтримку на фоні численних невдач у війни в Україні. Мистецтвознавці кажуть, що «розконсервація» ікони може призвести до непоправної шкоди. Під час встановлення ікони патріарх Російської православної церкви Кирило проповідував про єдність.

Малайзія: судовий позов вимагає оприлюднення інформації про зниклого малайзійського пастора

У Верховному суді проходять слухання за цивільним позовом щодо зникнення пастора, який, можливо, був викрадений таємною поліцією Малайзії. Раймонда Коха, пастора Євангельської вільної церкви, який здійснював служіння людям із СНІДом, у 2017 році викрали 15 людей у масках, які пересувалися на кількох чорних позашляховиках. Урядова робоча група провела розслідування, але відмовилася оприлюднити будь-які його результати. Дружина Коха, Сюзанна Лью, сподівається, що позов змусить уряд оприлюднити інформацію. «Якщо Раймонд загинув мученицькою смертю, він із Богом і тепер у кращому місці, – сказала вона. – Але якщо він ще живий, то я хочу зробити все можливе, щоб витягти його». Раніше Кох вже отримував погрози через нібито спроби навернення мусульман.

Індія: один із південних штатів виступає проти більш жорсткого закону, який забороняє навернення в іншу релігію

Уряд Тамілнаду в Південній Індії захищає християнських місіонерів і виступає проти ухвалення більш суворого закону, спрямованого проти навернення в іншу релігію. Високопосадовці правлячої партії Дравіда Муннетра Кажагам, яку часто критикують за те, що вона є «антиіндуїстською», подали афідевіт до Верховного суду країни у відповідь на запропонований законопроект. У документі говориться, що християнська місіонерська діяльність є цілком законною, якщо вона носить мирний характер і не порушує громадський порядок. Також афідевіт спростовує повідомлення про примусове навернення в інші релігії, яке нібито відбувається в регіоні.

Естонія: 97 відсотків – за вихід із деномінації

Методисти Естонії вирішили вийти з Об’єднаної методистської церкви, що поглибило розкол у цій конфесії, який виник через духовенство з числа представників ЛГБТ-спільноти та одностатеві шлюби. Більше двох третин членів кожної з 23 конгрегацій країни проголосували за вихід. Естонські методисти зазначили, що не планують приєднуватися до іншої конфесії, а створять власну організацію. Методисти Чехії також вирішили бути автономними, тоді як у Болгарії та Словаччині проголосували за приєднання до новоствореної Всесвітньої методистської церкви.

Article continues below

Free Newsletters

More Newsletters
Лівія: бойовиків засуджено за кампанію терору, у результаті якої були вбиті християни-копти

У Лівії 23 чоловіки із числа бойовиків «Ісламської держави» були засуджені до смертної кари за кампанію терору, у ході якої був обезголовлений 21 християнин-копт. Ще 14 чоловіків були засуджені до довічного ув’язнення. Бойовики захопили територію на сході Лівії в 2015 році й узяли під свій контроль прибережне місто Сирт. Відео страти 20 єгиптян й одного жителя Гани вони використали в якості інструмента для вербування нових бійців. Повідомляється, що християни відмовилися прийняти іслам і в останні хвилини свого життя зверталися до Ісуса. Наразі у в’язницях Лівії залишаються сотні бойовиків “Ісламської держави”.

Кенія: п’ятидесятники незадоволені робочою групою з питань релігійного законодавства

Християнські лідери п’ятидесятницького та харизматичного спрямування засудили урядову робочу групу, сформовану для розробки правил контролю за «релігійними лідерами-шахраями», заявивши, що в групі відсутні представники їхніх церков і тому вона може бути упередженою. Робочу групу створив президент Вільям Руто після того, як у похованні в лісі були знайдені тіла понад 400 послідовників апокаліптичного проповідника, який закликав свою громаду поститися до смерті. «Ми не можемо створювати нові правила кожного разу, коли трапляються окремі випадки, подібні до цього», – сказав один церковний лідер.

Мексика: Брати прагнуть визнання в якості деномінації

Церква Братів домагається офіційного визнання в якості деномінації в Мексиці. Анабаптистська церква «Дункер», яка виникла в результаті пієтистського відродження 18-го століття в Шварценау, Німеччина, наразі визнана лише двома латиноамериканськими країнами – Бразилією та Венесуелою. Два пастори Братів, один із Тіхуани, а інший із Лос-Анджелеса, працюють над розбудовою деномінації в Мексиці з 2019 року. Дані перепису показують, що відсоток мексиканців, які вважають себе католиками, зменшується, тоді як відсоток євангельських християн і людей, не афілійованих ні з якою релігією, зростає.

США: з одного з перекладів Біблії вилучені займенники, що позначають Бога

Єврейське видавниче товариство викликало суперечки своїм новим виданням єврейської Біблії, в якому не використовуються займенники для позначення Бога. Там, де в попередньому перекладі в Ісаї 55:6 зазначалося: «Шукайте ГОСПОДА, доки Його можна знайти, кличте до Нього, доки Він поруч», в оновленій версії написано: «Шукайте БОГА, доки можете, кличте, доки [Бог] поруч». Деякі ортодоксальні євреї висловилися проти цього й видалили зі своїх телефонів додаток «Єврейське Писання». Поки що нічого невідомо щодо можливого подібного перегляду будь-яких християнських перекладів, однак у Єпископальній церкві обговорюють усунення посилань на Бога, які мають родову ознаку, в наступному виданні «Книги спільних молитов».

Article continues below
Канада: іранські іммігранти навертаються й приймають хрещення

Одного дня церква у Ванкувері охрестила 130 іранців. Процес тривав три години, і членам церкви довелося стелити брезент і рушники, щоб упоратися з усією водою, яка налилася по дорозі з приміщення для хрещення до роздягальні. «Серед іранців відбувається духовне відродження», – сказав Араш Азад, пастор церкви Еммануїла, яку відвідують іранці та яка належить до Спілки канадських баптистів Західної Канади. Сам Азад колись був атеїстом. До віри його привела його тітка. Канада щороку приймає приблизно 11 000 іранських іммігрантів, а в 2024 році для них планується спростити процедуру подання документів на отримання дозволу на роботу та навчання.

[ This article is also available in English and русский. See all of our Ukrainian (Українська) coverage. ]