Священнослужителів затримує поліція. Служба безпеки обшукує храми, допитує священників на детекторі брехні та призначає керівникам церков домашній арешт. Президент погрожує заборонити будь-які релігійні організації, пов’язані з сусідньою країною.

Для американських євангельських християн, стурбованих свободою віросповідання у світі, цих повідомлень було б достатньо, щоб у них виникло занепокоєння щодо будь-якої країни. Але ці повідомлення непокоять ще більше, якщо вони надходять із країни, яку американський уряд підтримує у війні.

Ймовірно, саме такі історії мав на увазі колишній коментатор Fox News Такер Карлсон у липні, коли він питав колишнього віце-президента Майка Пенса, чи можуть виборці-християни з чистим сумлінням продовжувати підтримувати допомогу США Україні та Володимиру Зеленському у війні з Росією.

«Уряд Зеленського проводив рейди в монастирях, арештовував священиків – фактично була заборонена християнська конфесія», – заявив Карлсон, маючи на увазі українську гілку Російської православної церкви.

Ця дискусія, яка відбувалася на зібранні консервативних християн в Айові, ставала дедалі цікавішою. Карлсона, у свою чергу, різко критикували прихильники України. Американський Православний комітет зі зв’язків із громадськістю звинуватив Карлсона в розповсюдженні «російської пропаганди».

Але все більше американських виборців із числа євангельських християн, схоже, задають ті самі питання, що й Карлсон. Багато хто висловлює сумніви щодо подальшої підтримки війни з боку США.

Американські євангельські християни з самого початку досить рішуче підтримали Україну. Фактично, коли Росія вторглася в Україну в лютому минулого року, вони підтримували Україну з більшою ймовірністю, ніж інші американці. Згідно з опитуванням, проведеним Economist та YouGov у березні 2022 року, 77 відсотків американських євангельських християн зазначили, що вони симпатизують Україні, порівняно з 73 відсотками населення США в цілому.

Підтримка з боку деяких американців залишилася такою ж сильною, як і раніше. Брент Гоббс, пастор церкви у Вірджинія-Біч, штат Вірджинія, яка належить до Південної баптистської конвенції, вважає це питання лакмусовим папірцем у питанні, за кого він проголосував би на виборах. Для нього це питання добра й зла. І він вважає, що через свої геополітичні наслідки ця війна є проблемою № 1 для США.

«Я б не голосував за того, хто каже: "Ми надто сильно підтримуємо Україну" або "Нам потрібно припинити фінансування війни", мовляв, це питання більше не розглядається», – сказав Гоббс.

Article continues below

Free Newsletters

More Newsletters

Однак інші, здається, передумали. Станом на кінець липня 2023 року 55 відсотків американців заявили CNN, що, на їхню думку, Конгрес не повинен більше затверджувати фінансування для України. Скільки серед них євангельських християн, невідомо, але серед республіканців більше 70 відсотків сказали, що на цей міжнародний конфлікт вже пішло забагато грошей.

Є й інші ознаки змін. На липневому заході, організованому Turning Point USA, ця консервативна політична організація запитала 6000 людей, які прийшли на зустріч із колишнім президентом Дональдом Трампом, як вони ставляться до України. Чи повинні США й надалі бути залученими в конфлікт? Дев'яносто шість відсотків відповіли «ні». Незрозуміло, скільки з присутніх були євангельськими християнами, але організація проводила багато заходів у церквах і представляла своє політичне бачення зокрема і євангельським християнам.

Засновник Turning Point USA Чарлі Кірк, який вважає себе євангельським християнином, зачитав результати опитування зі сцені й закликав кандидатів-республіканців звернути на них увагу.

«Коли вже політики зрозуміють, що не можна говорити виборцям, у що їм вірити?» – сказав він.

Погляди щодо російського президента Володимира Путіна, здається, також змінюються. Євангельські християни, як і більшість американців, переважно негативно ставилися до Росії під час конфлікту, але тепер дехто висловлює більш теплі почуття до Путіна, який позиціонує себе як захисника традиційних сімейних цінностей. Нещодавнє опитування показало, що серед людей, які вважають, що США мають бути християнською країною, він має більшу підтримку.

Есхатологічні очікування також можуть спонукати деяких євангельських християн дистанціюватися від конфлікту. Перед своєю смертю телепроповідник Пет Робертсон сказав, що Путін був «змушений Богом» вторгнутися в Україну в якості підготовки до війни проти Ізраїлю, яка, на думку декого, стане подією, що прискорить, згідно пророцтву Єзекіїля, початок останніх часів. Подібне говорили й популярні проповідники Грег Лорі та Тоні Еванс.

Але здебільшого настрої євангельських християн щодо України, здається, відображають зміну поглядів політиків.

Деякі республіканці, наприклад Пенс, який вибув із перегонів у жовтні, пообіцяли продовжувати підтримку України. Інші, особливо Трамп, який одного разу назвав Путіна «генієм», дедалі більше висловлюють скептицизм. Кандидати в президенти Рон ДеСантіс і Вівек Рамасвамі заявили, що припинять надсилати гроші в Україну.

Article continues below

Згідно з опитуванням CNN, більшість американців вважають, що США вже надали достатньо допомоги. І принаймні деякі американці, здається, стурбовані повідомленнями про те, що український уряд розправляється з Українською православною церквою.

Минулого року церква проголосувала за розрив зв’язків із Москвою, хоча через складності канонічного права це не був чистий розрив. Соціологиня Тетяна Калениченко, тема докторської дисертації якої стосувалася релігійних аспектів війни в Україні, каже, що церква розкололася на три фракції. Зеленський запропонував закон, який передбачатиме кримінальну відповідальність фракції, яка має постійні стосунки з Москвою.

«Ці дії не є діями демократичної країни, якою багато хто в міжнародних ЗМІ намагається зобразити Україну, – стверджує співробітник журналу Charisma Джеймс Лешер. – Натомість ці дії нагадують дії Володимира Путіна, який відомий своїми репресіями проти політичної та релігійної опозиції й чия жага влади призвела до конфлікту між Росією та Україною».

Управління Верховного комісара ООН із прав людини також попередило, що пропонований закон порушує певні свободи. Зрештою законопроект було подано.

Але українська влада наполягає, що йдеться не про протидію православним священикам, а про протидію людям усередині України, які використовують релігію як прикриття, щоб сприяти вторгненню та підтримувати Росію. Деяких священиків звинувачують у шпигунстві й надсиланні геолокаційних даних українських військових росіянам. Спецслужби України провели обшуки в церквах і монастирях і виявили там російську пропаганду.

Тарас Дятлик, регіональний директор Закордонної ради місії «Єдиний світ», каже, що деякі звинувачення можуть бути справедливими, але люди за межами України не повинні надто поспішно судити людей, які живуть у зоні бойових дій і стикаються з загрозою своєму існуванню. Обставини складні. Є й пом'якшувальні обставини.

«Західні ЗМІ намагаються судити й оцінювати релігійну ситуацію в Україні, виходячи з нормальних умов під вашим мирним небом, коли ви не маєте повномасштабної війни й захищені НАТО та ядерною зброєю, – сказав він, – а між тим, життя в країні, у якій іде війна, це зовсім інша реальність».

Однак виборцям так чи інакше доведеться по це судити. На республіканських праймеріз кандидати висловлюють свої аргументи. Перед аудиторією з 2000 євангельських християн на Саміті лідерів сімейного служіння в Айові Пенс сказав, що підтримка України відповідає інтересам Америки.

Article continues below

«Будь-хто, хто каже, що ми не можемо бути лідерами вільного світу й одночасно вирішувати наші власні проблеми вдома, має досить слабке уявлення про те, що таке найвеличніша країна у світі, – сказав він. – Якщо Володимир Путін захопить Україну, я не сумніваюся, що російські війська перетнуть кордони якоїсь із країн НАТО, яку наші військові повинні будуть захищати».

Під час саміту в Айові пролунали не дуже гучні оплески. Дехто навіть обсвистів промовця, і зараз важко сказати, що було голосніше.

Джонні Вільямс – журналіст із Род-Айленда.

-

[ This article is also available in English Français, and русский. See all of our Ukrainian (Українська) coverage. ]