У розповіді про головні відкриття біблійної археології 2023 року багато приреченості, руйнувань і розчарувань. Вона також містить загадки, розгадати які допоможуть майбутні розкопки, а в одному випадку, можливо, буде вирішена суперечка між дослідниками Нового Заповіту, що триває вже близько десяти років.

По-справжньому важливі відкриття 2023 року, звичайно, можуть залишатися невідомими ще багато років, оскільки археологам потрібен час, щоб ретельно вивчити результати своїх досліджень та опублікувати свої висновки в наукових журналах. У цій статті ми наводимо деякі з біблійних археологічних відкриттів 2023 року, які потрапили на сторінки засобів масової інформації.

10. Загублені могили в Газі

Ближче до кінця вересня археологи, які працювали в Газі, оголосили про виявлення могил на цвинтарі римської доби. Групи, які працювали під керівництвом французького археолога Рене Ельтера, розкопали важливу інформацію про життя людей, які мешкали вздовж цього прибережного торгового шляху 2000 років тому. Вони знайшли дві надзвичайно рідкісні свинцеві труни, одна з яких прикрашена декоративним виноградним листям, а інша – зображеннями дельфінів, що дозволяє припустити, що в них були поховані представники соціальної еліти.

«Непомітна будівельна ділянка, оточена непоказними житловими будинками, стала золотою жилою для археологів», – повідомило агентство Associated Press.

Через два тижні бойовики ХАМАС із сектору Газа напали на Ізраїль, спровокувавши кровопролитну війну, в результаті якої, ймовірно, ці нічим не примітні багатоквартирні будинки були зруйновані. Їхні жителі були змушені піти, а деякі з них, можливо, загинули. Доля тих, хто працював на ділянці, і самої ділянки наразі невідома. Ельтер сказав, що він у безпеці, але не уточнив подробиці розкопок.

Війна, звичайно, порушила роботу Управління старожитностей Ізраїлю (УСІ) по всьому Ізраїлю. Навички деяких археологів УСІ, які мають досвід вивчення давніх катастроф, знадобилися для іншого роду роботи. Вони були викликані в єврейські громади, атаковані ХАМАС, щоб допомогти виявити та ідентифікувати людські останки.

«Одна справа – досліджувати залишки руйнувань 2000-річної давнини, і зовсім інша справа, жахлива й незбагненна, – виконувати нинішнє завдання з пошуку останків наших сестер і братів у атакованих поселеннях», – заявили в УСІ.

Вони виявили докази, які допомогли ідентифікувати щонайменше 10 загиблих людей, які раніше вважалися зниклими безвісти.

Article continues below

Free Newsletters

More Newsletters
9. ДНК стародавніх ізраїльтян

У новинах про війну майже загубилося повідомлення, що з’явилося на початку жовтня, про відновлення ДНК стародавніх ізраїльтян, які жили в період Першого Храму. Генетичний матеріал було вилучено у двох людей, чиї останки були знайдені в сімейній гробниці на захід від Єрусалима, датованій приблизно 750–650 роками до нашої ери.

Це досягнення було названо «Святим Граалем у сфері вивчення втраченої цивілізації», який «обіцяє прокласти шлях для подальших досліджень давніх питань про походження стародавніх ізраїльтян».

Попередні результати дослідження планувалось обговорити на конференції з нових археологічних відкриттів, але її було відкладено через конфлікт між Ізраїлем та ХАМАС.

8. Найдавніші свідчення минулих війн

У Бутті 14 Біблія описує війни, які відбувалися ще за часів Авраама. Тепер археологи виявили свідчення збройного конфлікту, що відбувся кількома тисячами років раніше, у період ранньої мідної доби, приблизно в 5800-4500 рр. до н.е.

Сотні каменів для пращі, згладжених до однорідної аеродинамічної форми, було виявлено у двох різних місцях в Ізраїлі. Це свідчить про організовану підготовку до битви. Розмір двох доісторичних об’єктів у Нижній Галілеї та на півночі рівнини Шарон показує, що для підготовки до війни була потрібна велика кількість людей.

7. Руйнування Антіохії

У 2022 році турецькі археологи вперше розпочали роботу в житлових районах Антак’ї , на місці древнього міста Антіохія, де послідовники Ісуса вперше назвали себе християнами. Розкопки породили надію на те, що буде зроблено багато нових відкриттів про життя в Антіохії. Але потім 6 лютого в Туреччині та Сирії стався землетрус.

Антак’я була одним із найбільш постраждалих міст: тут загинуло понад 35 000 людей. Від старої частини міста, у тому числі від пам’яток його різнобічної історії, починаючи з першого століття і раніше, залишилися руїни. Плани розкопок призупинено, можливо, назавжди.

6. Розчарування Силоама

Протягом майже двох десятиліть відвідувачам Єрусалима показували сходи, які за часів Нового Заповіту були розташовані вздовж однієї з сторін Силоамської купальні. Купальня була місцем ритуального обмивання єврейських прочан перед сходженням до храму. У 9-му розділі Євангелії від Івана Ісус зцілює сліпого й велить йому вмитися в Силоамській купальні.

Сходи були виявлені випадково під час ремонту каналізації у 2004 році. Але розкопки мали обмежений характер, оскільки потрібно було зберегти фруктовий сад. Однак археологам та місцевій владі дуже хотілося знайти щось більше, тому було ухвалене рішення вирубати фруктовий сад, щоб провести масштабніші розкопки. Але нічого не було знайдено. Сходи, мабуть, збереглися, коли прямо по них була побудована дорога, але решти каміння купальні там не виявилося. Імовірно, у давнину їх використали для інших будівельних проектів.

Article continues below
5. На вершині гори в пустелі знайдено 85-й псалом

Археологи піднялися в Гірканію, фортецю на вершині гори в пустелі поблизу Мертвого моря, щоб провести перший сезон розкопок. Фортеця була побудована Хасмонеями, потім використовувалася Іродом Великим як в’язниця, після чого в ній був візантійський монастир. Серед шару будівельного каміння археологи виявили зображення простого хреста червоного кольору, а під ним напис. Це була молитва, яка частково цитувала 85-й псалом: «Ісусе Христе, збережи мене, бо я бідний і вбогий».

Судячи зі стилю напису, він датується шостим століттям нашої ери.

4. Давид та Соломон відновлюють своє становище

Ізраїльські царі, які жили 3000 років тому, яких біблійні мінімалісти протягом кількох десятиліть вважали другорядними вождями, у 2023 році надзвичайним чином відновили своє становище. В опублікованій у середині року статті археолога Єврейського університету Йосефа Гарфінкеля було зроблено огляд розкопок у п’яти місцях навколо Єрусалима та зроблено висновок, що подібні укріплення та інші урбаністичні особливості відповідають біблійному опису тогочасного централізованого царства.

«Ці міста не розташовані на порожньому місці, – написав він. – Це зразок урбанізму, в якому простежується повторювана урбаністична концепція».

Археологи, які розкопували Тель-Ґезер протягом десяти років, опублікували в листопаді результати радіовуглецевого аналізу, згідно з якими будівництво знаменитих шестикамерних воріт Ґезера було датовано першою половиною 10 століття до нашої ери. Схоже, це підтверджує 1 Царів 9:15, де описується набір Соломоном робочої сили для роботи в Єрусалимі, Хацорі, Меґіддо та Ґезері.

«Це говорить про те, що Давид і Соломон причетні до зведення принаймні деяких зразків монументальної архітектури в цьому районі», – сказала Лінделл Вебстер з Австрійського археологічного інституту, провідна авторка дослідження.

3. Таємниця аркового приміщення з саману в Тель-Шимроні

В акрополі ханаанського міста, розташованого біля Ізреельської долини на півночі Ізраїлю, було розкопане аркове приміщення з саману, що надзвичайно добре збереглося. Воно веде з склепінчастого коридору вглиб теля, багатошарового археологічного кургану. Кінець приміщення ще не розкопано.

Article continues below

Призначення його поки що невідоме, хоча деякі експерти вважають, що воно має культовий характер. Як видно з усього, ця арочна споруда збереглася завдяки тому, що вона була засипана землею невдовзі після будівництва.

Шимрон, який не часто згадується в Біблії, значною мірою ігнорувався археологами, поки у 2017 році не розпочалися нинішні розкопки. На піку свого розквіту, що мав місце 4000 років тому, у період середньої бронзи, місто займало територію 20 га.

2. Ідентифікація Віфсаїди на Галілейському узбережжі

Археологи ретельно розкопують руїни візантійської базиліки біля Галілейського моря, переконані в тому, що тут є справжнє місцезнаходження Віфсаїди. Минулого року вони знайшли мозаїчний напис, у якому згадувався «провідник і командувач небесних апостолів», що дозволяє припустити, що ця давня церква могла бути побудована на згадку про Петра. Згідно з традицією, Церква Апостолів була збудована над домом апостолів Петра та Андрія. Ця знахідка посіла шосте місце в нашому списку археологічних знахідок 2022 року.

Цього року про розкопки згадували завдяки тому, що глибоко під апсидою було виявлено залишки стіни першого століття. Ця знахідка надає ще більшої ваги аргументу на користь того, що це історична Віфсаїда, а не Ет-Тель, об’єкт за кілька кілометрів углиб узбережжя.

Продовження розкопок може розповісти нам більше про життя перших апостолів. Іван називає Віфсаїду містом Андрія та Петра. Марк, однак, каже, що Петро жив у Капернаумі. Можливо, він мешкав у двох різних рибальських селах? У ході розкопок, проведених у середині 20 століття, як стверджується, було виявлено будинок Петра. Зараз на цьому місці стоїть ультрасучасна церква у формі літаючої тарілки. Можливо, ясність прийде зі збільшенням кількості археологічних досліджень.

1. Таємничий єрусалимський рів

Археологи були спантеличені каналами, виритими в корінній породі в найдавнішій частині Єрусалима. Можливо, вони були призначені для промислового виробництва якоїсь рідини? Експерти висловлювали різні припущення й навіть викликали групу криміналістів із департаменту поліції Єрусалима, щоб спробувати розгадати таємницю.

Потім вони з’ясували, що це частина рову, датованого дев’ятим століттям до н.е. Згідно зі звітом, опублікованим цієї осені, рів відокремлював Храмову гору від старішої, нижньої частини Міста Давида, коли Єрусалим був столицею Юдеї, а можливо, і за сотні років до цього.

Article continues below

«У всіх наших реконструкціях того, як тоді виглядав Єрусалим, ми маємо просто безперервний міський ландшафт від Храмової гори до підніжжя Міста Давида, – сказав керівник розкопок Йіфтах Шалев. – Це відкриття повністю змінює цю картину».

Рів завширшки майже 30 метрів і глибиною не менше 6 метрів був виявлений під час попередніх розкопок, які проводилися Кетлін Кеньйон далі на схід, але експерти вважали, що це природна риса ландшафту, а не частина архітектури міста. Але Шалев і його команда дійшли висновку, що рів був бар’єром між храмом, палацом і територією, де жили інші люди. У більш ранню епоху, до того, як було збудовано храм і палац, він, можливо, захищав місто від нападу з півночі.

Ці розкопки, відомі як розкопки на парковці Гіваті, з моменту їх початку у 2007 році принесли багато дивовижних відкриттів, у тому числі скарб золотих монет візантійської епохи та керамічну черепицю еллінського періоду. Керівник розкопок Йіфтах Шалев вважає, що розкопки триватимуть ще рік.

Бонус. Одна з найцікавіших знахідок, про які було оголошено цього року в Ізраїлі, технічно не відноситься до біблійного періоду. Археологи вирушили до печери біля Мертвого моря, щоб краще розглянути раніше виявлений напис на сталактиті. У верхній частині печери вони помітили пілум із держаком – зброю, схожу на спис. При подальшому огляді було виявлено схованку з римськими мечами, що добре збереглися, очевидно, відібраними в солдатів під час повстання Бар-Кохби, 130-135 рр. Мечі все ще знаходилися в дерев’яних та шкіряних піхвах.

Гордон Гов’єр пише про біблійну археологію для журналу Christianity Today, веде радіопрограму «Книга та лопата» і є редактором біблійного археологічного журналу «АРТІФАКС».

[ This article is also available in English Português 简体中文 繁體中文, and русский. See all of our Ukrainian (Українська) coverage. ]